Geschiedenis

In Amsterdam vindt sinds jaar en dag de herdenking van de Februaristaking plaats op het Jonas Daniël Meijerplein. Daar staat het beroemde beeld de Dokwerker van de beeldhouwer Mari Andriessen. Dat verbeeldt de stakers die uit protest tegen de jodenvervolging het werk massaal neerlegden. Niet alleen in de hoofdstad, maar ook in de industriesteden rondom zoals Hilversum en Zaanstad.

De traditie van een jaarlijkse herdenking bij de Dokwerker begon in 1991, bij de 50e verjaardag van de Februaristaking. Wel was er al in 1950 op hetzelfde plein, naast de Portugese synagoge een herdenking. Twee jaar later verrees de Dokwerker op die plek.

Speciale postzegel ontworpen door Jan van Toorn bij de herdenking van 1991

Speciale postzegel ontworpen door Jan van Toorn bij de herdenking van 1991

In Hilversum wordt de Februaristaking ook al vele jaren herdacht, zij het op verschillende locaties. In 2019 was de eerste herdenking op de plek waar het ooit in Hilversum begon, waar zich de portiersloge van de NSF-fabrieken bevond. Daar staat nu het NSF-kunstwerk, op het voorplein van winkelcentrum Seinhorst aan de Jan van der Heijdenstraat. Het is de bedoeling om, in navolging tot Amsterdam, dat de vaste plek te laten zijn voor de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking.

Opdat wij nooit vergeten! Nooit meer fascisme! Nooit meer bevolkingsgroepen als zondebok aanwijzen. Tegen racisme en onderdrukking.