2024: Stilstaan bij verzet

Laatst gewijzigde datum

Reactie: 1

Hilversum herdenkt op maandag 26 februari om 17.00 uur de Februaristaking van 1941, met burgemeester Van den Top, FNV-voorzitter Kitty Jong, comité-erelid Pieter Broertjes, poëzievoordracht, door PhOEbeTRY (Esther Pöttger) en een muzikale afsluiting door Alexander Later en dochter.

Hilversum bracht na Amsterdam de meeste mensen op de been tijdens de Februaristaking van 1941. Die bijzondere daad van verzet wordt jaarlijks op 26 februari herdacht, op de plek waar het begon: Seinhorst.

Ongeveer waar in 1941 de portiersloge van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) stond, staat nu het NSF-kunstwerk met daar vlak onder de plaquette ter herinnering aan de ruim tienduizend dappere Hilversummers die opstonden tegen fascisme en antisemitisme. Dat zo veel Hilversummers die kou van februari en de mitrailleurs van de bezetter trotseerden, was extra betekenisvol als je beseft dat Hilversum volledig in handen was van de nazi-bezetter en de collaborerende NSB.

Op 26 februari 1941 trok een stoet van naar schatting 10.000 Hilversummers naar het Raadhuis. Zij protesteerden tegen de jodenvervolging en de bezetting door nazi-Duitsland. Die gebeurtenis herdenken we maandag 26 februari 2024 om 17.00 uur op Seinhorst, in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Gerhard van den Top, FNV-vicevoorzitter Kitty Jong en comité-erelid Pieter Broertjes. De Hilversumse violist Alexander Later zorgt voor een muzikale afsluiting. Hij zal worden begeleid door zijn negenjarige dochter Isolde.

Voor koffie en warme chocolademelk wordt gezorgd. Meer informatie volgt.

redactie

1 reactie

  1. Er blies iemand op een fluitje en plotsklaps waren er 10.000 mensen bij het raadhuis.

    Hoeveel werk met gevaar voor eigen leven hebben leden van de toenmailige Communistische Partij Nederland CPN) zich ingezet om de bedrijven langs te gaan om de arbeiders te vragen hun werk neer te leggen en in staking te gaan en zodoende de mensen naar het raadhuis te bewegen.
    Een groot deel van deze helden hebben dit met hun leven moeten betalen aan de Duitse Nazl”s..
    Laten we hopen dat dit een les is voor huidige generaties die opnieuw worden geconfronteerd met ( neo) fascisme in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie