Struikelsteen voor David Lopes Dias

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 0

Aan wethouder Arno Scheepers (VVD) de eer om op 2 december 2021 op de stoep voor Wezellaan 1 een struikelsteen voor David Lopes Dias te plaatsen. Lopes Dias was een van de ongeveer 1.800 joodse Hilversummers die het nazisme niet overleefden. Overigens werd hij in de eerste plaats door de nazi‘s opgepakt om zijn politieke ideeën. Hij was sociaaldemocraat en antifascist.

Namens de SDAP (de voorloper van de PvdA) was David Lopes Dias van 1931 tot het najaar van 1940, het jaar waarin ook Nederland door de legers van Adolf Hitler onder de voet werd gelopen, wethouder te Hilversum. Hij waarschuwde al in de jaren ‘30 tegen het nazisme en de later met nazi-Duitsland collaborerende NSB. Toen in september 1940 NSB’er Ernst von Bönnighausen burgemeester van Hilversum werd, diende Lopes Dias zijn ontslag in.

David Lopes Dias werd snel na zijn opstappen als wethouder door de nazi’s opgepakt. Via kamp Amersfoort belandde hij in concentratiekamp Mauthausen, waar hij op 7 juli 1942 werd vermoord. De nazi’s vermoordden niet alleen joden maar ook verzetsstrijders, linkse opposanten, homoseksuelen, mensen met een beperking, Jehova’s getuigen, vrijmetselaars en zigeuners (Roma en Sinti).

Wethouder Scheepers droeg voor de gelegenheid een rood pochet, als eerbetoon aan zijn sociaaldemocratische voorganger. De naam van David Lopes Dias leeft niet alleen voort in de struikelsteen voor het huis waar hij en zijn gezin woonden, maar ook in het naar hem vernoemde wijkcentrum aan de Lopes Diaslaan in Hilversum-Noord.

redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie