2021: Herdenking in beeld

Laatst gewijzigde datum

Reactie: 1

Hilversum herdacht op vrijdag 25 februari 2021 de Februaristaking van 1941. Het is dit jaar 80 jaar geleden, een lustrumjaar. Normaal gesproken zou het Comité Februaristaking Hilversum u hebben opgeroepen om naar de herdenking op Seinhorst te komen. Wegens de pandemie was dat dit jaar niet mogelijk. De Februaristaking van 1941 is daarom in relatieve stilte herdacht. Met inachtname van de coronamaatregelen vond de herdenking plaats met een beperkt gezelschap, zonder publiek.

Evenals voorgaande jaren legde burgemeester Pieter Broertjes een krans. Hij deed dat, net als in 2019, bij het NSF-kunstwerk aan de Jan van der Heijdenweg, bij winkelcentrum Seinhorst. Op die plek begon 80 jaar geleden op 25 februari de staking, die de volgende dag uitmondde in een protest van duizenden Hilversummers tegen de deportatie van joodse landgenoten. De Februaristaking, die in Amsterdam begon en al snel oversloeg naar Hilversum en andere gemeenten in de regio, was het eerste en grootste protest tegen de jodenvervolging.

De Hilversumse televisiemaker Leo Kerkhoff maakte een beeldverslag van de herdenking. Eerder nam hij toespraken op van comitévoorzitter Jan Schriefer (FNV) en Hilversums burgemeester Pieter Broertjes. Ook registreerde hij de voordracht van een speciaal voor de herdenking geschreven gedicht van stadsdichter Charlotte de Raad. In zijn Amsterdamse atelier sprak Joop Lahaise met Martin Veltman over diens vader, en in haar woning aan het spoor met Toos Weimer-Smeulders. Van daaruit hielp de pas zevenjarige Toos haar buurvrouw Van der Meij met het bevrijden van joodse gevangenen uit de goederenwagons, die aan de Zuiderweg stilstonden. Een aantal van de bevrijde gevangenen kon aan de Zuiderweg en elders in de buurt onderduiken.

redactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie